Sprookjessymposium Van Kikvors tot Droomprins
Het sprookjessymposium Van Kikvors tot Droomprins: de Wording van het Sprookje, dat op vrijdag 26 oktober op het Meertens Instituut werd gehouden, was een groot succes. De opkomst bij het publiek was groot – in de zaal zaten liefhebbers van sprookjes, verhalenvertellers, bibliotheekmedewerkers, de archivaris en de directeur imagineering van de Efteling, studenten en academici van onder andere de universiteiten van Leiden en Tilburg.
Lees meer...
 
Sprookjessymposium DOC Volksverhaal
Het DOC Volksverhaal, werkgroep 'Homo Narrans' organiseert op vrijdag 26 oktober 2012 op het Meertens Instituut het symposium ‘Van kikvors tot droomprins: de wording van het sprookje’. In de lezingen komen ontstaansgeschiedenis, receptie en voortbestaan van het sprookje aan de orde. Het programma is hier beschikbaar.
Met het oog op het aantal beschikbare plaatsen is aanmelding vóór 20 oktober noodzakelijk. Aanmelden kan per mail bij Marianne van Zuijlen.
Deelname aan het sprookjessymposium is gratis.


 
Volksverhalenbank als digitaal erfgoed
Op het congres Corpora Ethnographica Online: Strategien der Digitalisierung kultureller Archive und ihrer Präsentation im Internet, van 26 tot 28 september in Rostock houdt Theo Meder de keynote lezing ‘The Folktale Database as a Digital Heritage Archive and as a Research Instrument’. Daarnaast leidt hij een panel en zit hij in een discussieforum.
In gewijzigde vorm houdt hij deze lezing onder de titel ‘De Volksverhalenbank als een digitaal erfgoed archief en als een onderzoeksinstrument’ op de manifestatie Immaterieel Cultureel Erfgoed van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) op 13 oktober 2012.
 
Lezing en artikel van Theo Meder over Lourdes
Op het 13e congres van de International Society of Contemporary Legend Research (5-9 juni, Göttingen) hield Theo Meder de lezing 'A place of Miracles: The Artistic Representation of Lourdes by Hausner and Hossein, Two Contemporary Directors', waarin hij ingaat op de tegengestelde interpretaties van (Christelijke) opvattingen als bovennatuurlijke genezingen en verlossing. Meer.
In Volkskunde 113:1 (2012) verscheen de lezing als artikel 'Een plaats van wonderen: De artistieke verbeelding van Lourdes door twee hedendaagse regisseurs: Lourdes (2009) van Jessica Hausner en Une femme nommée Marie (2011) van Robert Hossein'.
 
Shaping Virtual Lives
De bundel Shaping Virtual Lives: Online Identities, Representations, and Conducts (Ed. Violetta Krawczyk-Wasilewska, Theo Meder, Andy Ross. Lodz: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2012. € 22.00) bevat een deel van de papers die gepresenteerd zijn op het panel People Make Places: Ways of Feeling the World op het 10e congres van de International Society for Ethnology and Folklore (SIEF), Lissabon, 17-21 april 2011.
Lees meer...
 
Meer artikelen...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 9 van 13