Masterclass Volksverhalen door Theo Meder
Op woensdag 16 oktober heeft Theo Meder een ‘Masterclass Volksverhalen’ gegeven aan de Nederlandse Filmacademie. Theo gaf er les op uitnodiging van docent en scenarioschrijver Hans Heesen voor een uitgebreide groep studenten met als specialiteit ‘scenario schrijven’.
De slideshows van de
lezing en de stoomcursus Volksverhalen
.
Lees meer...
 
Studenten Rotterdam naar Meertens Instituut
Maandag 16 september 2013 geeft Theo Meder een gastcollege 'Erfgoed met een kleine e: volksverhalen en onderzoek in Nederland' aan studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam die het bijvak Eigentijds Erfgoed bij dr. Stijn Reijnders volgen.
Na het college volgt een rondleiding door het Meertens Instituut.
Het college.
 
Theo Meder verkozen tot Member at Large van ISCLR
Sinds juni 2013 is Theo Meder verkozen tot Member at Large, European, van de International Society for Contemporary Legend Research. Dat betekent in de praktijk dat hij nu deel uit maakt van de internationale council als een vertegenwoordiger van het Europese continent: http://contemporarylegend.org/isclr/council/
De ISCLR doet onderzoek naar zogeheten "contemporary legends", in de volksmond vooral bekend als broodjeaapverhalen. Ieder jaar houdt de ISCLR een internationaal congres 'Perspectives on Contemporary Legend', afwisselend in de VS/Canada en in Europa. In 2010 was het Meertens Instituut in Amsterdam de gastheer voor het vierdaagse congres. De laatste twee congressen werden georganiseerd in Göttingen (2012) en Lexington, Kentucky (2013), terwijl het eerstvolgende congres in Praag (2014) zal plaatsvinden. De ISCLR geeft enkele malen per jaar een online nieuwsbrief uit genaamd 'FOAFtale News': http://www.folklore.ee/FOAFtale/ (een FOAF is een "Friend Of A Friend"). Jaarlijks publiceert de ISCLR het tijdschrift 'Contemporary Legend': http://contemporarylegend.org/journal/journal-by-volume/
 
Aanbieding eerste Levensboek aan Meertens Instituut
Op 30 mei was er een feestelijke bijeenkomst op het Meertens Instiuut: het eerste Levensboek werd aangeboden voor het archief. Het Levensboek is een initiatief van de afdeling Almere van de vereniging Humanitas. In het eerste Levensboek staat het levensverhaal opgetekend van Elly IJsendijk door Carla Prins. Levensboeken fungeren als een soort memoires en kunnen later – als ze er aan toe zijn – bijvoorbeeld gelezen worden door de kleinkinderen.
Het eerste exemplaar van het Levensboek van Elly IJsendijk werd op 30 mei door Henriëtte van der Meij van Humanitas aangeboden aan Theo Meder, onderzoeker aan het Meertens Instituut in Amsterdam. Het instituut is geïnteresseerd in de levensboeken omdat het zich qua documentatie en onderzoek richt op Nederlandse taal en cultuur, en meer in het bijzonder de cultuur van het dagelijkse leven. Met de afdeling Almere van Humanitas is overeengekomen dat ook toekomstige Levensboeken door het Meertens mogen worden gearchiveerd voor toekomstig onderzoek.
foto © Gert Schutte
 
Verslag Grimm Symposium in de Efteling, 14 maart 2013
Op de KB-website staat een verslag van het Grimm Symposium dat op 14 maart j.l. in de Efteling is gehouden.
Roodkapje onthulde een beeld van de gebroeders Grimm, dat een kopie is van het beeld dat in Kassel, waar de gebroeders Grimm woonden, staat.
 
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 7 van 13