TINPOT onderzoek trekt aandacht van New Scientist
TINPOT is een door Theo Meder aangevraagd en door de KNAW financieel ondersteund project waarin onderzoek gedaan wordt naar Taal, Identiteit, Netwerken en Productgeruchten Op Twitter. Aan TINPOT werken mee: Dong Nguyen, Rilana Gravel, Dolf Trieschnigg, Charlotte van Tongeren, Daphne van Kessel, Marc van Oostendorp en Leonie Cornips. De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de samenhang tussen Nederlands taalgebruik, leeftijd en geslacht op Twitter. Binnenkort lanceert TINPOT de app TweetGenie: een app die bij een twitter account voorspelt welk geslacht en welke leeftijd de eigenaar heeft, louter op basis van diens taalgebruik.
Een eerste wetenschappelijk artikel over dit onderzoek heeft inmiddels de aandacht getrokken van de New Scientist.
 
Gastcollege Theo Meder
Op woensdag 20 februari gaf Theo Meder een gastcollege getiteld 'Erfgoed met een kleine e: volksverhalen in Nederland' voor studenten van het bijvak Eigentijds Erfgoed van de Erasmus Universiteit Rotterdam, o.l.v. dr. Stijn Reijnders. Het college werd gehouden op het Meertens Instituut te Amsterdam, en bevatte aansluitend een rondleiding. De slideshow bij het college.
 
Symposium 200 jaar Grimm
Tweehonderd jaar geleden verscheen de eerste verzameling sprookjes van de gebroeders Grimm. Vandaag de dag behoren deze sprookjes tot het werelderfgoed en zijn ze in meer dan 170 talen vertaald. Als eerbewijs aan de Grimms wordt op 14 maart in de Efteling het symposium Er waren eens twee sprookjesverzamelaars gehouden. Eén van de sprekers is Theo Meder met de lezing ‘Roodkapje en Sneeuwwitje als strijdbare meiden,
 Recente sprookjesfilms voor jongvolwassenen’.
Het symposium is voor iedereen die geïnteresseerd is in sprookjes, jeugdliteratuur en vertelkunst. 
Voor het volledige programma en aanmelden ga naar de website 200jaargrimm.nl/
 
Theo Meder schreef nieuwjaarsboekje

Het begint een kleine traditie te worden dat relaties van het Meertens Instituut na de jaarwisseling een nieuwjaarsboekje als geschenk ontvangen. Voor de jaarwisseling van 2012-2013 schreef Theo Meder nummer elf in de reeks: ‘Avonturen en Structuren: op zoek naar de Bouwstenen van Volksverhalen’. Het boekje is in beperkte oplage verschenen en verstuurd, maar het valt hier ook voor iedereen gratis te downloaden: depot.knaw.nl/12957/

 
Martha Houweling schrijft Masterscriptie over bekeringsverhalen

In de afgelopen jaren zijn in ons land veel romans verschenen waarin een specifieke Nederlandse bevolkingsgroep geschetst wordt, namelijk de groep die wordt aangeduid als ‘bevindelijk gereformeerd’, of ook wel als ‘reformatorisch’ of als de ‘gereformeerde gezindte’. Daarvan is Jan Siebelinks bestseller Knielen op een bed violen wel de bekendste. Toch blijft de kennis over deze groep gelovigen bij veel Nederlanders beperkt tot enkele stereotype ideeën. Om het inzicht in de opvattingen van bevindelijk gereformeerden te vergroten heb ik in de maanden augustus tot en met november op het Meertens Instituut onderzoek gedaan naar een voor bevindelijken belangrijk onderwerp, namelijk de bekering. Door me specifiek te concentreren op de structuur van verhalen die bevindelijken over hun bekering vertellen sloot mijn onderzoek goed aan op het structuralistische verhaalonderzoek dat onder andere gedaan wordt op het Meertens Instituut.
Samenvatting van het onderzoek.

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 8 van 13