Wandelroute met volksverhalen

In het Friese Oostermeer organiseert de Stichting 100 jaar Dam Jaarsma in 2014 tal van activiteiten om te herdenken dat Adam Aukes Jaarsma 100 jaar geleden is geboren. Dam Jaarsma (1914-1991) verzamelde van alles, maar voor het Meertens Instituut was hij belangrijk als verzamelaar van volksverhalen. In de 15 jaar dat hij vooral in de omgeving van Oostermeer, zijn geboorte- en woonplaats, op de fiets op pad ging, tekende hij 16.867 sagen, moppen, sprookjes en andere verhalen op voor het Meertens Instituut. Het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut is ook betrokken bij een aantal evenementen.
Marianne van Zuijlen en Theo Meder zetten aan de hand van verhalen die aan lokaties in Oostermeer en omgeving zijn verbonden, een wandelroute uit. De route bevat niet alleen de verhalen, maar geeft ook een korte uitleg over verschijnselen als de weerwolf, het voorzien van gebeurtenissen, etc. De wandelroute is te downloaden in een versie met de verhalen in het
Fries, en in een versie met de verhalen in het Nederlands vertaald.

Lees meer...
 
Hoorcollege studenten Europese Etnologie
Dinsdag 15 april gaf Theo Meder aan een dertigtal studenten die de minor Europese Etnologie (Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam) volgen het hoorcollege Nederlandse volksverhalen: bronnen, documentatie en onderzoek.

 

 
Excursie Utrechtse studenten op 26 maart 2014
In het kader van een college over Oraliteit en Schriftcultuur van Jeroen Salman, verbonden aan het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek van de Universiteit Utrecht, bezochten op woensdag 26 maart 2014 een kleine veertig studenten het Meertens Instituut. Na een inleiding over het Meertens Instituut gaven Theo Meder en Kees Grijpink een uitleg over het werk aan resp. de Nederlandse Volksverhalenbank en het geluidsarchief. Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door het gebouw, de bibliotheek en het archief, en een bezoek aan de geluidsstudio.
De
presentatie over de Nederlandse Volksverhalenbank.
 
Wereldverteldag
Op donderdag 20 maart 2014 is het wereldwijd Wereldverteldag, en dus ook in Nederland en Vlaanderen. Verhalenvertellers, zowel amateurs als professionals, vertellen op 20 maart hun verhalen in scholen, bejaardentehuizen, in bibliotheken, zomaar ergens in stad of dorp, en waar al niet. Het evenement draait nadrukkelijk niet om boeken of om voorlezen. Het gaat hier om  de aloude orale traditie van uit het hoofd verhalen vertellen. De bedoeling is dat er een mooie landelijke spreiding van vertel-evenementen tot stand komt. Waar en wanneer er op 20 maart precies verteld wordt, staat per provincie vermeld op de site van Wereldverteldag.
Lees meer...
 
Sprookjessalon in Roermond op 24 november 2013
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Salon Remunj, podium voor schrijvers, musici, beeldend kunstenaars en columnisten, is de salon op 24 november gewijd aan het sprookje.
Als literaire gast zal Theo Meder een presentatie houden over Sprookjes - Sagen - Heksenverhalen. Het onderwerp sluit aan bij het komende Heksenjaar, met o.m. de opvoering van de musical Heksenwaan. In 1613 vonden 64
vermeende heksen de dood op de brandstapel op Heksenberg bij de Kapel in 't Zand, de grootste heksenverbranding van Nederland.
Het volledige programma staat op Salon Remunj. 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 6 van 13