Orale Transmissie
Het DOC Volksverhaal is samen met het DOC Lied flink in de prijzen gevallen, en zal daardoor in staat zijn om de komende vijf jaar een groot project op te zetten rond het thema Orale Transmissie (2011-2016). Er zijn diverse wetenschappelijke aanvragen gehonoreerd die allemaal op het terrein van de mondelinge overlevering liggen. In alle gevallen gaat het om samenwerkingsprojecten waarin de volgende partijen participeren: de Universiteit Twente (Computer Science, Human Media Interaction), de Radboud Universiteit Nijmegen (Example-based language modelling), de Fryske Akademy (KNAW), de Universiteit Utrecht (Informatica), de Universiteit van Amsterdam (Cognitieve Muziekwetenschap) en het netwerk AMICUS (Automated Motif Discovery in Cultural Heritage and Scientific Communication Texts).
Lees meer...
 
Verhalensites
Eind augustus 2011 rondde stagiaire Janneke Vos haar onderzoek naar het verhaal van ... op websites af met de hooggewaardeerde masterscriptie Digitale verhalen: het fenomeen, de achtergronden en de cultuurhistorische duiding van websites met verhalen.
Haar scriptie bevat onder meer een inventarisatie van verhalensites. Zie Janneke Vos.

 
Tunes & Tales
Op 1 juli 2011 is bekend gemaakt dat de KNAW de aanvraag voor het project Tunes & Tales van Louis Grijp en Theo Meder heeft toegewezen. In Tunes & Tales, een onderzoek in het kader van Computational Humanities, zal onderzoek worden gedaan naar de mondelinge overlevering van melodieën en volksverhalen.
 
Verteld verleden
Sinds begin 2011 participeert het DOC Volksverhaal in het project Verteld Verleden en heeft enkele inventarisaties gemaakt.
 
Folktales as Classifiable Texts (FACT)
Medio juni 2011 honoreerde NWO het onderzoeksvoorstel Folktales as Classifiable Texts (FACT) van Theo Meder. FACT wil software ontwikkelen waarmee volksverhalen automatisch van metadata kunnen worden voorzien.
 
<< Begin < Vorige 11 12 13 Volgende > Einde >>

Pagina 13 van 13