Spoedcursus Oral Culture
In januari 2012 geven Louis Grijp en Theo Meder een spoedcursus Oral Culture voor de medewerkers van de projecten Tunes & Tales, FACT en CogItch, en voor de medewerkers en stagiaires van het DOC Volksverhaal en het DOC Lied. Hierbij de slides van de colleges die Theo Meder gaf over volksverhalen:
1. De Volksverhalenbank
2. Genres: wat is het verschil tussen een sprookje en een sage?
3. De catalogi: classificaties in typen en motieven
4. Bronnen: waar halen we al die volksverhalen vandaan?

 
Tunes & Tales
Op 2 januari 2012 is (computationeel) taalkundige Folgert Karsdorp begonnen als aio Tales in het project Tunes & Tales, waar hij zich richt op onder andere de vraag of automatisch motieven en motiefsequenties zijn te ontdekken in volksverhalen.
 
Collectie Sinninghe naar Meertens Instituut
De collectie Nederlandse volksverhalen die Jacob (Jacques) Rudolf Willem Sinninghe (1904-1988) sinds 1955 verzamelde als oprichter van de Stichting tot Codificatie van de Nederlandse Volksverhalen is medio oktober 2011 in eeuwigdurende bruikleen overgebracht naar het Meertens Instituut. In 1977 werd de collectie door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant aangekocht en opgenomen in de Brabant-Collectie die sinds 1986 wordt beheerd door de Universiteit van Tilburg,
De Sinninghe-boekerij blijft onderdeel uitmaken van de bibliotheek van de Brabant-Collectie. Via de catalogus van de Universiteit van Tilburg en de Brabant-Databank zijn deze boeken te traceren en voor uitlening/raadpleging beschikbaar.
Naar het volledige persbericht.
Foto's Meertens Instituut.
Lees meer...
 
Call for Papers congres International Society for Contemporary Legend Research
Van 5 t/m 9 juni 2012 wordt in Göttingen, de stad van de Gebroeders Grimm, het dertiende congres van de International Society for Contemporary Legend Research gehouden.
Zie voor meer informatie de eerste nieuwsbrief.
 
AMICUS workshop Nijmegen 20 oktober 2011
Op de 2e AMICUS workshop Storytelling in Fairytales and Science: Narrative structure models of scientific communication and folktales hield Theo Meder samen met Antal van den Bosch (Radboud Universiteit Nijmegen) de lezing Folktales as classifiable texts and motif sequences: The FACT and Tunes & Tales projects. Interessant vanwege het gebruiken van de typencatalogus van Aarne-Thompson-Uther (ATU) in hun onderzoek waren de lezingen Linguistic and semantic enrichment of Stith Thompson's Motif-Index of Folk Literature van Thierry Declerck en Piroska Lendvai, en Detecting multiple motif co-occurrences in the Aarne-Thompson-Uther tale type catalog: A preliminary survey van Sándor Darányi en László Forró.

 
<< Begin < Vorige 11 12 13 Volgende > Einde >>

Pagina 11 van 13