Laatste Nieuws


Lezing Theo Meder over heksen in Nederlandse sprookjes en sagen
Voor abonnees van het tijdschrift organiseerde Madoc, tijdschrift over de Middeleeuwen, samen met Museum Catharijneconvent op zaterdag 10 oktober 2015 een middag rondom magie en hekserij in de Middeleeuwen.
Theo Meder hield de lezing 'Wat doen heksen in Nederlandse sprookjes en sagen?' De slideshow staat
hier.
 
Gastcollege Theo Meder aan Filmacademie, 30 september 2015
Woensdag 30 september geeft Theo Meder een gastcollege Volksverhalen en vertelcultuur (wat we vertellen en waarom) voor studenten scenario schrijven aan de Filmacademie in Amsterdam.
 
Gastcollege Meder voor studenten Erasmus Universiteit, 29 september
Dinsdag 29 september 2015 gaf Theo Meder aan het Meertens Instituut het gastcollege Folktales as intangible heritage and research in the Netherlands aan studenten Cultural Heritage van de Erasmusuniversiteit Rotterdam.
 
Gastcollege Theo Meder over volkssprookjes aan Radboud Universiteit Nijmegen
Maandag 14 september geeft Theo Meder van 11.30-13.30 uur aan de Radboud Universiteit Nijmegen een gastcollege ‘Volkssprookjes van de middeleeuwen tot heden’ in de Master Letterkundecursus Het literaire sprookje: in Frankrijk en daarbuiten van prof. dr. Alicia Montoya. De Powerpoint-slides staan hier.
 
Het boek van Trijntje Soldaats in Deventer
In Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer is van 21 juli 2015 - 12 september 2015 de nieuwe aanwinst, het schriftje Vertelseltjes door de vrouw van Wybo Wybrands, in de wandeling genaamd Trijntje Soldaats, verteld aan G.A. Arends en K.A. Arends ten huize van hunnen vader A.G. Arends in hunne kinderjaren alwaar die vrouw menigmaal werkzaam was om klederen te herstellen, enz. en opgeschreven door Gerrit Azn. Arends toen ter tijd pl.m. 1800 tot 1804, in de wandeling Het boek van Trijntje Soldaats, te zien. Het schriftje van de 11-jarige Gerrit Arends bevat één van de oudste mondeling overgeleverde sprookjesverzamelingen.
Trijntje Alberts (Ezinge 1749-Ezinge 1814) trouwde in 1787 een Duitse soldaat in Nederlandse dienst, vandaar haar bijnaam Soldaats, vertrok naar Duitsland, keerde na de dood van haar man terug naar Ezinge en hertrouwde. Ze werd huisnaaister bij de weduwnaar Arend Gerrit Arends, en vertelde zijn twee kinderen verhalen.
In 1928 publiceerde de Groningse folkloriste Eilina Huizenga-Onnekes de verhalen in het schriftje als Groninger volksvertellingen. Zie de Nederlandse Verhalenbank.
Een tweede facsimile-uitgave verscheen in 1958, in 2003 verscheen een uitgave met een bewerking van de tekst en eigentijdse illustraties.
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 3 van 11