Laatste Nieuws
AMICUS workshop Nijmegen 20 oktober 2011
Op de 2e AMICUS workshop Storytelling in Fairytales and Science: Narrative structure models of scientific communication and folktales hield Theo Meder samen met Antal van den Bosch (Radboud Universiteit Nijmegen) de lezing Folktales as classifiable texts and motif sequences: The FACT and Tunes & Tales projects. Interessant vanwege het gebruiken van de typencatalogus van Aarne-Thompson-Uther (ATU) in hun onderzoek waren de lezingen Linguistic and semantic enrichment of Stith Thompson's Motif-Index of Folk Literature van Thierry Declerck en Piroska Lendvai, en Detecting multiple motif co-occurrences in the Aarne-Thompson-Uther tale type catalog: A preliminary survey van Sándor Darányi en László Forró.

 
Nieuw in Volkskundige Trefwoorden Bank
Overzicht van de in september en oktober 2011 in de Volkskundige Trefwoorden Bank opgenomen literatuur op het gebied van het volksverhaal.
Zie onder Meertens Instituut, Nieuw in de Volkskundige Trefwoorden Bank.
 
Artikel Theo Meder in Folklore
In het laatste nummer van Folklore, het tijdschrift van The Folklore Society, verscheen van Theo Meder het artikel In Search of the Dutch Lore and the Land: Old and New Legends throughout the Netherlands. In het artikel, een bewerking van zijn paper gehouden op de conferentie van de International Society for Contemporary Legend Research, Amsterdam 2010, gaat Meder in op het tot stand komen van Verhalen van Stad en Streek: Sagen en Legenden in Nederland (Amsterdam 2010).
Folklore 122:2 (2011) 117-134.

 
Aftrap FACT, COGITCH, Tunes & Tales en Orale Transmissie
Dinsdag 6 september j.l. werd, in aanwezigheid van Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut en Sally Wyatt, programmaleider van Computational Humanities, de eerste bijeenkomst van FACT, COGITCH, Tunes & Tales en Orale Transmissie gehouden. In de ochtendbijeenkomst o.l.v. Louis Grijp (foto) werden o.m. de projecten kort voorgesteld, zakelijke afspraken gemaakt en werd het e-Laboratorium orale cultuur in het leven geroepen om synergie te realiseren. In afzonderlijke sessies (COGITCH, Tunes resp. FACT, Tales) werden verdere afspraken gemaakt.
 
Gastcollege Theo Meder
Woensdag 21 september 2011 geeft Theo Meder aan de Universiteit van Amsterdam het gastcollege Volksverhalen en jeugdliteratuur: intertekstualiteit en intermedialiteit in de Collegereeks Jeugdliteratuur. De slides zijn te vinden bij Theo Meder.
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 9 van 11