Laatste Nieuws
Symposium 200 jaar Grimm
Tweehonderd jaar geleden verscheen de eerste verzameling sprookjes van de gebroeders Grimm. Vandaag de dag behoren deze sprookjes tot het werelderfgoed en zijn ze in meer dan 170 talen vertaald. Als eerbewijs aan de Grimms wordt op 14 maart in de Efteling het symposium Er waren eens twee sprookjesverzamelaars gehouden. Eén van de sprekers is Theo Meder met de lezing ‘Roodkapje en Sneeuwwitje als strijdbare meiden,
 Recente sprookjesfilms voor jongvolwassenen’.
Het symposium is voor iedereen die geïnteresseerd is in sprookjes, jeugdliteratuur en vertelkunst. 
Voor het volledige programma en aanmelden ga naar de website 200jaargrimm.nl/
 
Sprookjessymposium Van Kikvors tot Droomprins
Het sprookjessymposium Van Kikvors tot Droomprins: de Wording van het Sprookje, dat op vrijdag 26 oktober op het Meertens Instituut werd gehouden, was een groot succes. De opkomst bij het publiek was groot – in de zaal zaten liefhebbers van sprookjes, verhalenvertellers, bibliotheekmedewerkers, de archivaris en de directeur imagineering van de Efteling, studenten en academici van onder andere de universiteiten van Leiden en Tilburg.
Lees meer...
 
Volksverhalenbank als digitaal erfgoed
Op het congres Corpora Ethnographica Online: Strategien der Digitalisierung kultureller Archive und ihrer Präsentation im Internet, van 26 tot 28 september in Rostock houdt Theo Meder de keynote lezing ‘The Folktale Database as a Digital Heritage Archive and as a Research Instrument’. Daarnaast leidt hij een panel en zit hij in een discussieforum.
In gewijzigde vorm houdt hij deze lezing onder de titel ‘De Volksverhalenbank als een digitaal erfgoed archief en als een onderzoeksinstrument’ op de manifestatie Immaterieel Cultureel Erfgoed van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) op 13 oktober 2012.
 
Lezing en artikel van Theo Meder over Lourdes
Op het 13e congres van de International Society of Contemporary Legend Research (5-9 juni, Göttingen) hield Theo Meder de lezing 'A place of Miracles: The Artistic Representation of Lourdes by Hausner and Hossein, Two Contemporary Directors', waarin hij ingaat op de tegengestelde interpretaties van (Christelijke) opvattingen als bovennatuurlijke genezingen en verlossing. Meer.
In Volkskunde 113:1 (2012) verscheen de lezing als artikel 'Een plaats van wonderen: De artistieke verbeelding van Lourdes door twee hedendaagse regisseurs: Lourdes (2009) van Jessica Hausner en Une femme nommée Marie (2011) van Robert Hossein'.
 
Shaping Virtual Lives
De bundel Shaping Virtual Lives: Online Identities, Representations, and Conducts (Ed. Violetta Krawczyk-Wasilewska, Theo Meder, Andy Ross. Lodz: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2012. € 22.00) bevat een deel van de papers die gepresenteerd zijn op het panel People Make Places: Ways of Feeling the World op het 10e congres van de International Society for Ethnology and Folklore (SIEF), Lissabon, 17-21 april 2011.
Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 7 van 11