Laatste Nieuws
Theo Meder verkozen tot Member at Large van ISCLR
Sinds juni 2013 is Theo Meder verkozen tot Member at Large, European, van de International Society for Contemporary Legend Research. Dat betekent in de praktijk dat hij nu deel uit maakt van de internationale council als een vertegenwoordiger van het Europese continent: http://contemporarylegend.org/isclr/council/
De ISCLR doet onderzoek naar zogeheten "contemporary legends", in de volksmond vooral bekend als broodjeaapverhalen. Ieder jaar houdt de ISCLR een internationaal congres 'Perspectives on Contemporary Legend', afwisselend in de VS/Canada en in Europa. In 2010 was het Meertens Instituut in Amsterdam de gastheer voor het vierdaagse congres. De laatste twee congressen werden georganiseerd in Göttingen (2012) en Lexington, Kentucky (2013), terwijl het eerstvolgende congres in Praag (2014) zal plaatsvinden. De ISCLR geeft enkele malen per jaar een online nieuwsbrief uit genaamd 'FOAFtale News': http://www.folklore.ee/FOAFtale/ (een FOAF is een "Friend Of A Friend"). Jaarlijks publiceert de ISCLR het tijdschrift 'Contemporary Legend': http://contemporarylegend.org/journal/journal-by-volume/
 
Aanbieding eerste Levensboek aan Meertens Instituut
Op 30 mei was er een feestelijke bijeenkomst op het Meertens Instiuut: het eerste Levensboek werd aangeboden voor het archief. Het Levensboek is een initiatief van de afdeling Almere van de vereniging Humanitas. In het eerste Levensboek staat het levensverhaal opgetekend van Elly IJsendijk door Carla Prins. Levensboeken fungeren als een soort memoires en kunnen later – als ze er aan toe zijn – bijvoorbeeld gelezen worden door de kleinkinderen.
Het eerste exemplaar van het Levensboek van Elly IJsendijk werd op 30 mei door Henriëtte van der Meij van Humanitas aangeboden aan Theo Meder, onderzoeker aan het Meertens Instituut in Amsterdam. Het instituut is geïnteresseerd in de levensboeken omdat het zich qua documentatie en onderzoek richt op Nederlandse taal en cultuur, en meer in het bijzonder de cultuur van het dagelijkse leven. Met de afdeling Almere van Humanitas is overeengekomen dat ook toekomstige Levensboeken door het Meertens mogen worden gearchiveerd voor toekomstig onderzoek.
foto © Gert Schutte
 
Verslag Grimm Symposium in de Efteling, 14 maart 2013
Op de KB-website staat een verslag van het Grimm Symposium dat op 14 maart j.l. in de Efteling is gehouden.
Roodkapje onthulde een beeld van de gebroeders Grimm, dat een kopie is van het beeld dat in Kassel, waar de gebroeders Grimm woonden, staat.
 
 
TINPOT onderzoek trekt aandacht van New Scientist
TINPOT is een door Theo Meder aangevraagd en door de KNAW financieel ondersteund project waarin onderzoek gedaan wordt naar Taal, Identiteit, Netwerken en Productgeruchten Op Twitter. Aan TINPOT werken mee: Dong Nguyen, Rilana Gravel, Dolf Trieschnigg, Charlotte van Tongeren, Daphne van Kessel, Marc van Oostendorp en Leonie Cornips. De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de samenhang tussen Nederlands taalgebruik, leeftijd en geslacht op Twitter. Binnenkort lanceert TINPOT de app TweetGenie: een app die bij een twitter account voorspelt welk geslacht en welke leeftijd de eigenaar heeft, louter op basis van diens taalgebruik.
Een eerste wetenschappelijk artikel over dit onderzoek heeft inmiddels de aandacht getrokken van de New Scientist.
 
Gastcollege Theo Meder
Op woensdag 20 februari gaf Theo Meder een gastcollege getiteld 'Erfgoed met een kleine e: volksverhalen in Nederland' voor studenten van het bijvak Eigentijds Erfgoed van de Erasmus Universiteit Rotterdam, o.l.v. dr. Stijn Reijnders. Het college werd gehouden op het Meertens Instituut te Amsterdam, en bevatte aansluitend een rondleiding. De slideshow bij het college.
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 6 van 11