Laatste Nieuws
Excursie Utrechtse studenten op 26 maart 2014
In het kader van een college over Oraliteit en Schriftcultuur van Jeroen Salman, verbonden aan het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek van de Universiteit Utrecht, bezochten op woensdag 26 maart 2014 een kleine veertig studenten het Meertens Instituut. Na een inleiding over het Meertens Instituut gaven Theo Meder en Kees Grijpink een uitleg over het werk aan resp. de Nederlandse Volksverhalenbank en het geluidsarchief. Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door het gebouw, de bibliotheek en het archief, en een bezoek aan de geluidsstudio.
De
presentatie over de Nederlandse Volksverhalenbank.
 
Wereldverteldag
Op donderdag 20 maart 2014 is het wereldwijd Wereldverteldag, en dus ook in Nederland en Vlaanderen. Verhalenvertellers, zowel amateurs als professionals, vertellen op 20 maart hun verhalen in scholen, bejaardentehuizen, in bibliotheken, zomaar ergens in stad of dorp, en waar al niet. Het evenement draait nadrukkelijk niet om boeken of om voorlezen. Het gaat hier om  de aloude orale traditie van uit het hoofd verhalen vertellen. De bedoeling is dat er een mooie landelijke spreiding van vertel-evenementen tot stand komt. Waar en wanneer er op 20 maart precies verteld wordt, staat per provincie vermeld op de site van Wereldverteldag.
Lees meer...
 
Sprookjessalon in Roermond op 24 november 2013
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Salon Remunj, podium voor schrijvers, musici, beeldend kunstenaars en columnisten, is de salon op 24 november gewijd aan het sprookje.
Als literaire gast zal Theo Meder een presentatie houden over Sprookjes - Sagen - Heksenverhalen. Het onderwerp sluit aan bij het komende Heksenjaar, met o.m. de opvoering van de musical Heksenwaan. In 1613 vonden 64
vermeende heksen de dood op de brandstapel op Heksenberg bij de Kapel in 't Zand, de grootste heksenverbranding van Nederland.
Het volledige programma staat op Salon Remunj. 
Masterclass Volksverhalen door Theo Meder
Op woensdag 16 oktober heeft Theo Meder een ‘Masterclass Volksverhalen’ gegeven aan de Nederlandse Filmacademie. Theo gaf er les op uitnodiging van docent en scenarioschrijver Hans Heesen voor een uitgebreide groep studenten met als specialiteit ‘scenario schrijven’.
De slideshows van de
lezing en de stoomcursus Volksverhalen
.
Lees meer...
 
Studenten Rotterdam naar Meertens Instituut
Maandag 16 september 2013 geeft Theo Meder een gastcollege 'Erfgoed met een kleine e: volksverhalen en onderzoek in Nederland' aan studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam die het bijvak Eigentijds Erfgoed bij dr. Stijn Reijnders volgen.
Na het college volgt een rondleiding door het Meertens Instituut.
Het college.
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 5 van 11