Laatste Nieuws
Het beeld van de kabouter
In het tijdschrift Quest van juli 2015 staat een interview van Marc Traa met Theo Meder over kabouters in verhalen, de veranderingen in het beeld van kabouters, van het onzichtbaar helpen van mensen en kwaadaardigheid tot een goedig type in verhalen voor kinderen vanaf de negentiende eeuw.
 
Gastcollege Theo Meder, dinsdag 21 april 2015
Theo Meder gaf dinsdag 21 april aan studenten die het vak Europese Etnologie (Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam) volgen het hoorcollege Nederlandse volksverhalen in internationaal perspectief.
 
Congresbundel Van Kikvors tot Droomprins online
Het DOC Volksverhaal, werkgroep 'Homo Narrans' organiseerde in oktober 2012 het symposium ‘Van kikvors tot droomprins: de wording van het sprookje’ over ontstaansgeschiedenis, receptie en voortbestaan van het sprookje.
De congresbundel Van Kikvors tot Droomprins: de Wording van het Sprookje, onder redactie van Theo Meder (Verloren, 2013), is vanaf 11 december 2014 online raadpleegbaar en downloadbaar.
 
Wandelroute met volksverhalen

In het Friese Oostermeer organiseert de Stichting 100 jaar Dam Jaarsma in 2014 tal van activiteiten om te herdenken dat Adam Aukes Jaarsma 100 jaar geleden is geboren. Dam Jaarsma (1914-1991) verzamelde van alles, maar voor het Meertens Instituut was hij belangrijk als verzamelaar van volksverhalen. In de 15 jaar dat hij vooral in de omgeving van Oostermeer, zijn geboorte- en woonplaats, op de fiets op pad ging, tekende hij 16.867 sagen, moppen, sprookjes en andere verhalen op voor het Meertens Instituut. Het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut is ook betrokken bij een aantal evenementen.
Marianne van Zuijlen en Theo Meder zetten aan de hand van verhalen die aan lokaties in Oostermeer en omgeving zijn verbonden, een wandelroute uit. De route bevat niet alleen de verhalen, maar geeft ook een korte uitleg over verschijnselen als de weerwolf, het voorzien van gebeurtenissen, etc. De wandelroute is te downloaden in een versie met de verhalen in het
Fries, en in een versie met de verhalen in het Nederlands vertaald.

Lees meer...
 
Hoorcollege studenten Europese Etnologie
Dinsdag 15 april gaf Theo Meder aan een dertigtal studenten die de minor Europese Etnologie (Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam) volgen het hoorcollege Nederlandse volksverhalen: bronnen, documentatie en onderzoek.

 

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 4 van 11