Laatste Nieuws
Transformatie centraal op Wereldverteldag 2017
Ieder jaar op en rond 20 maart is het Wereldverteldag. Overal ter wereld, en dus ook in Nederland, worden activiteiten georganiseerd om het vertellen, de orale traditie, onder een breed publiek bekend te maken.
 
Op de website van Wereldverteldag is meer informatie - waaronder de activiteiten - te vinden.
 
Interviews met Folgert Karsdorp
Computationeel taalkundige Folgert Karsdorp onderzocht de mechanismen die ten grondslag liggen aan het hervertellen van verhalen aan de hand van het sprookje Roodkapje. Mathilde Jansen interviewde hem voor NemoKennislink en ook op Radio 1 vertelde Karsdorp over zijn onderzoek.
 
Promotie Folgert Karsdorp
Dinsdag 6 december 2016 promoveerde Folgert Karsdorp cum laude op het proefschrift Retelling stories: a computational-evolutionary perspective aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Copromotoren waren Theo Meder en Peter van Kranenburg van het Meertens Instituut; promotoren waren Antal van den Bosch (Radboud Universiteit Nijmegen) en Franciska de Jong (Universiteit Twente, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht). Bijzonder was de aanwezigheid van prof. dr. Tim Tangherlini, hoogleraar aan de University of California (Los Angeles) als opponent.
Karsdorp zoekt, op basis van computationele modellen van culturele veranderingen, naar mechanismen die de grondslag vormen voor de verspreiding en verandering van (volks)verhalen. Een van de centrale vragen is of verhaaltransmissie gezien kan worden als een cultureel evolutionair proces en welke evolutionaire mechanismen daarbij een rol spelen. Daarnaast heeft Karsdorp oog voor kwalitatieve benaderingen van verhaaltransmissie, met als doel de verbinding tussen culturele evolutie, (jeugd)literatuur en verhaalonderzoek te versterken.
Tijdens zijn onderzoek bouwde Karsdorp ook de motievenzoekmachine MOMFER. Motieven zijn de kleine narratieve bouwstenen waaruit een verhaal is opgebouwd en die in de traditie zijn blijven bestaan. Het bijzondere aan de zoekmachine is dat deze allerlei abstracties aan kan. Wie zoekt op 'glass footwear' komt uiteindelijk ook uit op 'glass shoe', wie zoekt op 'poisoned fruit' komt ook uit op 'poisoned apple'.
Lees ook het interview met Folgert Karsdorp op NEMO Kennislink.
 
College studenten Erasmus Universiteit Rotterdam
Dinsdag 4 oktober gaf Theo Meder het college Folktales: intangible heritage and research in the Netherlands aan een goep studenten die o.l.v. hoogleraar Cultural Heritage Stijn Reijnders een bezoek brachten aan het net naar de Amsterdamse binnenstad verhuisde Meertens Instituut. Na het college bezocht de groep de bibliotheek waar bibliothecares Lidy Jansen uitleg gaf over de collectie.
 
Oratie Theo Meder
Op 13 september 2016 sprak Theo Meder zijn oratie uit aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als titel De staart van de pauw. Onderzoek naar variatie en continuïteit in betekenis, vorm en functie van het volksverhaal.
Foto's zijn hier te vinden.
In UK, de universiteitskrant van de RuG, staat een interview met hem, gelardeerd met filmpjes met door hem vertelde verhalen over Aagt (Eenrum), de Schelpengrot (Leek) en de vertelster Trijntje Soldaats (Ezinge).
Op Omrop Fryslân is een interview (vanaf 40.57) te horen met Iris Rusz, voorzitter van de Stichting Dam Jaarsma, over het belang van volksverhaalonderzoek.
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 11