Wandelroute met volksverhalen

In het Friese Oostermeer organiseert de Stichting 100 jaar Dam Jaarsma in 2014 tal van activiteiten om te herdenken dat Adam Aukes Jaarsma 100 jaar geleden is geboren. Dam Jaarsma (1914-1991) verzamelde van alles, maar voor het Meertens Instituut was hij belangrijk als verzamelaar van volksverhalen. In de 15 jaar dat hij vooral in de omgeving van Oostermeer, zijn geboorte- en woonplaats, op de fiets op pad ging, tekende hij 16.867 sagen, moppen, sprookjes en andere verhalen op voor het Meertens Instituut. Het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut is ook betrokken bij een aantal evenementen.
Marianne van Zuijlen en Theo Meder zetten aan de hand van verhalen die aan lokaties in Oostermeer en omgeving zijn verbonden, een wandelroute uit. De route bevat niet alleen de verhalen, maar geeft ook een korte uitleg over verschijnselen als de weerwolf, het voorzien van gebeurtenissen, etc. De wandelroute is te downloaden in een versie met de verhalen in het
Fries, en in een versie met de verhalen in het Nederlands vertaald.

Theo Meder schreef voor het boek Mearkes út 'e Wâlden (presentatie 23 mei), een selectie uit de sprookjes die Jaarsma optekende, een inleiding over het werk van Dam Jaarsma voor het Meertens Instituut.
Voor de bustocht van de Vrienden van Tresoar in Leeuwarden op 23 mei door “it gea van Dam Jaarsma” met als eindpunt de boekpresentatie in Oostermeer, selecteerde Marianne van Zuijlen een aantal verhalen uit de Collectie Jaarsma die door verteller Douwe Kootstra werden verteld.
Verhalenverzamelaar Dam Jaarsma en liedverzamelaar Ate Doornbosch staan centraal in het Meertens ErfgoedLab, onderdeel bij de tentoonstelling Sterke Verhalen bij de
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.