Orale Transmissie (2011-1016)
Website E-lab Oral Culture (FACT, Tunes & Tales, COGITCH, Orale Transmissie, Nederlandse Liederenbank, Nederlandse Volksverhalenbank, DOC Lied, DOC Volksverhaal):
http://www.elab-oralculture.nl/

Met het honoreren van een aantal aanvragen op het terrein van de mondelinge overlevering is het DOC Volksverhaal samen met het DOC Lied in staat om een groot project op te zetten rond het thema Orale Transmissie. In alle gevallen gaat het om samenwerkingsprojecten met de Universiteit Twente (Computer Science, Human Media Interaction), de Radboud Universiteit Nijmegen (Centre for Language Studies), de Fryske Akademy (KNAW), de Universiteit Utrecht (Informatica) en de Universiteit van Amsterdam (Cognitieve Muziekwetenschap).
Bij de CATCH-aanvragen bij NWO heeft het DOC Volksverhaal subsidie gekregen voor het onderzoeksprogramma FACT. Met het DOC Lied is een subsidie verkregen voor het onderzoeksprogramma Tunes & Tales in het kader van Computational Humanities van de KNAW. Binnen de programma's krijgen de Nederlandse Volksverhalenbank en de Nederlandse Liederenbank, twee grote databases met immaterieel erfgoed, een centrale rol.
De themagroep Orale Transmissie is op voorhand al getypeerd als een "Laboratorium voor Mondelinge Overlevering". We gaan computers vaardiger maken in het herkennen, classificeren en analyseren van verhalen en melodie├źn op basis van formele structuren, en we gaan proberen deels te simuleren wat er normaal gesproken in het hoofd van vertellers, zangers en publiek afspeelt. In die zin heeft het onderzoek ook een cognitief aspect. De proefjes in het laboratorium zullen vooral gedaan worden op basis van optekeningen van mondeling overgeleverde volksverhalen en liederen. Het is echter ook voorstelbaar dat er wat experimenten zullen worden opgezet waarin we vertellers laten vertellen op basis van random aangeleverde motieven.
Voor de projecten FACT, Tunes & Tales, COGITCH en Orale Transmissie zullen aan het Meertens Instituut voor een deel van de tijd zes leden van de vaste staf worden ingezet: Louis Grijp, Theo Meder, Peter van Kranenburg, Martine de Bruin, Ellen van der Grijn en Marianne van Zuijlen. Daarnaast zullen vier AIOs, twee post-docs en drie programmeurs in de projecten participeren.
Letterenstudenten met een belangstelling voor structuralistisch onderzoek worden aangemoedigd om vanaf 2012 stage te komen lopen bij het DOC Volksverhaal.