Algemeen
In het kader van het CATCH-project FACT wordt samengewerkt met dr. Mariët Theune en dr. Franciska de Jong van de Universiteit Twente, dr. Arjen Versloot (Fryske Akademy), bijzonder hoogleraar Friese taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en met dr. Antal van den Bosch, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Sinds begin 2011 participeert het DOC Volksverhaal in het project Verteld Verleden en heeft enkele inventarisaties gemaakt.
Jurjen van der Kooi, tot 1 januari 2009 hoofddocent aan het Nedersaksisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, was één van de redacteuren van Verhalen van Stad en Streek: Sagen en Legenden in Nederland (2010).
Met Peter Burger, docent Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit van Leiden) en Stijn Reijnders, Universitair Hoofddocent in Cultureel Erfgoed (Erasmus Universiteit Rotterdam) bestaat contact over moderne sagen en mediatoerisme.
Minke Priester maakte de illustraties bij de Nederlandse Volksverhalenbank en voor het boek The Flying Dutchman and other folktales from the Netherlands (2007).