Stage lopen bij het DOC Volksverhaal

Projectbeschrijving

Vanaf 1 juli 2006 is vanuit de afdeling Etnologie van het Meertens Instituut het Documentatie- en OnderzoeksCentrum (DOC) Volksverhaal gelanceerd. Eén van de doelstellingen van het DOC Volksverhaal is er voor te zorgen dat het volksverhaal (denk bijvoorbeeld aan de sage van de Vliegende Hollander, het sprookje van Roodkapje, het broodjeaapverhaal van de poema op de Veluwe, de vertelcultuur onder moderne heksen, of de multiculturele verhalen van de spin Anansi) structureler en beter wordt gedocumenteerd en onderzocht. Daarnaast streeft het DOC Volksverhaal naar interdisciplinaire en internationale samenwerking.

De Nederlandse Volksverhalenbank (http://www.verhalenbank.nl) is één van de producten van het DOC Volksverhaal, die als bron wordt gebruikt voor onderzoek en volksverhaalpublicaties. De Nederlandse Volksverhalenbank is een digitale database met sprookjes, sagen, legenden, raadsels, moppen, stadssagen en persoonlijke vertellingen uit heden en verleden. De database bevat meer dan 40.000 verhalen en werd in 2009 door een kleine 3,5 miljoen bezoekers geraadpleegd. De bank wordt onder meer ontsloten door middel van trefwoorden, namen en (internationale) verhaaltypen. Naast afschriften van verhalen bevat de bank ook geluidsmateriaal en veel afbeeldingen. Tevens zijn enkele volksverhaalcatalogi, standaardwerken en een lexicon met extra cultuurhistorische informatie in de bank opgenomen. Het project van de Nederlandse Volksverhalenbank is een langlopend project, en het Meertens Instituut beschikt in haar bibliotheek en archief nog over een veelvoud aan Nederlandse volksverhalen die ingevoerd moeten worden. Er is echter ook grote behoefte aan het verzamelen en invoeren van contemporain verhaalmateriaal, zoals dat hedentendage mondeling of in de moderne media circuleert. De Nederlandse Volksverhalenbank functioneert als een onderzoeksinstrument en genereert met zekere regelmaat (materiaal voor) artikelen en boeken, alsmede lemmata voor het eigen digitale lexicon.

 

LET OP: TOT 1 JANUARI 2012 ZIJN ALLE STAGEPLEKKEN BEZET


Profiel van de stagiair(e)


De stage staat open voor studenten letteren, geschiedenis, antropologie, culturele en religie studies. Het combineren van de stage met het schrijven van een masterscriptie over volksverhalen en/of vertelcultuur in Nederland behoort nadrukkelijk tot de mogelijkheden.
Studenten die bezig zijn met hun MA genieten momenteel de voorkeur, maar ook studenten uit de BA fase zijn welkom.

Werkzaamheden


De in overleg vast te stellen werkzaamheden betreffen:
1. Invoer van reeds op het Meertens Instituut aanwezige collecties (historische of moderne) volksverhalen in de Nederlandse Volksverhalenbank.
2. Onderzoek naar een specifiek volksverhaaltype en het schrijven van tenminste één lemma hierover ten behoeve van het lexicon van de Nederlandse Volksverhalenbank.
3. Incidenteel doen van veldwerkonderzoek (bij voorkeur door middel van interviews) in de provincie met de bedoeling traditionele en nieuwe volksverhalen te verzamelen.

Praktische informatie


De aanbevolen stageduur bedraagt 3 maanden (15 studiepunten bij voltijds werk).
Het Meertens Instituut biedt een werkplek, begeleiding en een onkostenvergoeding (een vergoeding van 200 euro bruto per maand bij een volledige stage en een eventuele reiskostenvergoeding).

Begeleiding


Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met
Theo Meder
DOC Volksverhaal
Meertens Instituut
Postbus 94264
1090 GG AMSTERDAM

email Dit emailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft javascript nodig om het te kunnen bekijken

 

LET OP: TOT 1 JANUARI 2012 ZIJN ALLE STAGEPLEKKEN BEZET